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  • A Review of Wearable Sensor Patches for Patient Monitoring
    Publication . Santos, Sónia; Guarino, Maria Pedro; Neves, Sandra; Lopes, Nuno Vieira
    Wearable sensor patches are potent tools for patient monitoring in hospital care, with a particular focus on the Emergency Department waiting areas. They can enhance patient safety by alerting healthcare professionals to abnormal changes in vital physiological signals. Wearable sensors have been shown to be useful in monitoring patients’ vital signs continuously and in real-time in emergency rooms. However, there are still some challenges that need to be addressed before they can be widely adopted in emergency rooms. Some of these challenges include sensor stability with minimized signal drift, on-body sensor reusability, and long-term continuous health monitoring. This paper reviews wearable sensor patches that have the potential for use in hospital patient monitoring, considering the key variables monitored in emergency rooms. Eligible patches must be wearable, present at least one approval (CE or FDA), and measure more than one physiological parameter.
  • Co-designing a monitoring system to support patient safety in emergency care
    Publication . Neves, Sandra; Guarino, Maria Pedro
    Going to a hospital can be a stressful and anxious experience for many patients, particularly those needing emergency care. These individuals are more likely to wait long hours to be treated, admitted, or discharged. Portuguese emergency departments (EDs) are struggling to treat patients quickly and safely due to the increased number of patients going into Eds (Brazão et al. 2016). This situation highlights concerns about patients’ safety issues and their implications for timely detection of clinical deterioration in patients during their waiting times in EDs. Identifying signs of clinical deterioration at the earliest stages can allow for prompt intervention that can significantly impact on patient outcomes, especially in emergency care settings where patients’ health conditions can deteriorate quickly. However, the available resources are limited, and innovative approaches to support clinical practice are required.
  • Designing to ensure good communication in hospital
    Publication . Neves, Sandra; Pereira, Joana
    Este projeto foi proposto como uma oportunidade para melhorar a comunicação hospitalar. Principalmente, para perceber como é que o design pode ajudar a repensar a comunicação entre pessoas com demência e profissionais de saúde, durante o período de internamento no Serviço de Ortopedia Hospitalar. O projeto envolveu uma equipa de investigadoras em design (a investigadora principal do LiDA e a estudante do Mestrado em Design para a Saúde e Bem-estar). Este relatório descreve o processo de investigação realizado para o desenvolvimento de duas fases do projeto. A primeira fase teve como propósito obter um melhor entendimento do cenário atual da comunicação hospitalar, em particular, no contexto da comunicação com utentes com demência. Uma narrativa visual representará a presente situação da comunicação com utentes com demência no Serviço de Ortopedia Hospitalar. Aqui, o objetivo centrou-se em explorar de que forma se comunica no SOH, assim como as experiências dos profissionais de saúde na comunicação. Para além disso, compreender quais as dificuldades e as estratégias adotadas na prática, de modo a obter um melhor entendimento sobre o contexto real da comunicação hospitalar.
  • Gostar de comer : Conjunto de estratégias para preparar e apresentar pratos da cozinha tradicional portuguesa
    Publication . Neves, Sandra; Bispo, Renato; Elias, Helena
    Comer, significa muito mais do que mero sustento, define-nos como membros de uma sociedade e cultura. Restaurantes e receitas estão cada vez mais internacionais, oferecendo o sabor e ingredientes de diversas culturas. O acto de comer proporciona ocasiões sociais diversas, e numa escala mais pequena como a da família, inúmeras são as vezes que se celebram ou recordam momentos importantes, assinalados por vários pratos confeccionados com sucesso para o efeito. A textura, a cor, a consistência, o gosto, são dados que estimulam os nossos sentidos e fazem parte da experiência sensorial de comer, que associamos aos acontecimentos memoráveis. Influenciam o nosso humor e disposição, trazem conforto e tranquilidade. A partilha de uma refeição estimula o sentido de pertença entre indivíduos de uma comunidade. A refeição pode ajudar a configurar ou fortalecer uma determinada identidade de grupo. Encaremos a formalidade do acto de comer e o modo como nos é apresentada comida à mesa: uma travessa com alimentos confeccionados e um prato onde podemos servir e partir os alimentos em pequenas porções para levar à boca. No entanto, esta situação, apesar de ser comummente aceite, não está adequada a todas as pessoas. Podemos temporariamente ou permanentemente, sentirmo-nos forçadamente excluídos desta rotina, em virtude de um braço não dominar todos os gestos apropriados para uma refeição. Em virtude de um Acidente Vascular Cerebral (AVC), podemos não conseguir partir o bife. Estas situações dão por vezes origem ao progressivo afastamento de um indivíduo da comunidade e à utilização de soluções que marcam e diferenciam, que não promovem a inclusão e fomentam a dependência. No presente projecto entende-se a refeição como um momento de partilha de experiências, com significado cultural. O estudo centra-se nas necessidades de indivíduos com incidência de um AVC, para os quais se pretende concretizar um conjunto de soluções mais inclusivas que facilitem a actividade da refeição. 9 O projecto está estruturado em 2 partes. A primeira faz uma introdução ao conceito e à sua importância na sociedade e aborda a importância de ambientes e produtos acessíveis como estratégia fundamental de redução do estigma. A Segunda parte relata o desenvolvimento do trabalho de acordo com a metodologia proposta para a concretização e construção de um conjunto de estratégias para preparar e apresentar pratos da cozinha tradicional portuguesa.
  • Co-designing new resources to support better quality end of life care with people with dementia and family carers
    Publication . Macdonald, Alastair; Neves, Sandra; McLellan, Emma; Poole, Marie
    As more people die with dementia, end of life care discussions are growing in importance. Alastair Macdonald and colleagues report on their study and explain how co-designing new resources could help to strengthen support at the end of life
  • Codesigning um sistema de monitorização para apoiar a segurança de utentes no serviço de urgência hospitalar.
    Publication . Neves, Sandra; Oliveira, Vera Santos
    O projeto SafeTrack foi proposto como uma oportunidade para apoiar a segurança dos utentes durante a sua passagem pelo serviço de urgência hospitalar (SUH), através do desenvolvimento de um novo sistema de monitorização de utentes. O projeto envolve uma equipa multidisciplinar de investigadores do Politécnico de Leiria das áreas da saúde, informática, eletrónica e design, e empresas especializadas em desenvolvimento de hardware e software de dispositivos (Wiseware), produto (DreamPlas), comercialização de equipamentos médicos (EPJ Médica) e ainda o envolvimento do Centro Hospitalar de Leiria (CHL). Este relatório descreve uma abordagem em design participativo e colaborativo para o desenvolvimento de um novo sistema de monitorização, envolvendo 3 fases de investigação. Este relatório termina com a apresentação da primeira versão do protótipo do novo sistema de monitorização de utentes para avisos de alerta para deteção precoce de deterioração clínica, como evidência para apoiar os próximos passos no desenvolvimento e aprimoramento do protótipo.
  • Enhancing the post-stroke patient experience at mealtime through participatory design: Eliciting, connecting and supporting multi-voicedness
    Publication . Neves, Sandra; Macdonald, Alastair S; Hush, Gordon
    Context/issue Stroke is the major cause of disability in both Scotland and Portugal. It is estimated that each year stroke affects 15,000 people in Scotland and approximately 21,000 in Portugal, and possibly one-third of these individuals require rehabilitation. Research (Ekberg et al., 2002; Wright et al., 2005) has identified that the quality of the mealtime experience for patients affected by stroke in rehabilitation is poor, which may be demotivating and a factor in influencing recovery. Questions and previous studies Is there an opportunity for design methods and approaches to help understand and improve the patient mealtime experience and if so, how? In previous studies, Cottam and Leadbeater (2004), Murray et al. (2006) and Boyle and Harris (2009) suggest that the integration of multi-stakeholders’ participation into the design process can be valuable. Bate and Robert (2007) suggest directly taking account of patients’ and healthcare professionals’ experiences – “the real virtuosos of the experience” (Sanders, 2001) – as the basis for designing service improvements and, consequently, better experiences. So, can design approaches help elicit patients’ and healthcare professionals’ “voices” and can these voices be used to help enhance the quality of the mealtime experience for patients undergoing stroke rehabilitation and if so, how? Methodology This thesis adopts a participatory design (PD) approach to play a role in engaging and structuring the direct participation of patients and healthcare professionals in research. This method encompasses socialised and materialised situations in time and space with a focus on understanding the reasons behind current experiences while also exploring desirable futures. The analysis is based on translating and interpreting those patients’ and healthcare professionals’ voices, using the principles of framework analysis.