Repository logo
 
Publication

Análise comparativa do USALI, USAR e USFRS

dc.contributor.authorCampos, Filipa
dc.contributor.authorGomes, Conceição
dc.contributor.authorSantos, Luís Lima
dc.date.accessioned2022-08-05T15:03:21Z
dc.date.available2022-08-05T15:03:21Z
dc.date.issued2020
dc.description.abstractO presente artigo tem como objeto de estudo três sistemas uniformes de contas aplicáveis ao setor do turismo e de utilização geralmente aceite na hotelaria, na restauração e nos spas. O objetivo geral é estabelecer a comparação entre o USALI (Uniform System of Accounts for the Lodging Industry), o USAR (Uniform System of Accounts for the Restaurants) e o USFRS (Uniform System of Financial Reporting for Spas), de forma a proporcionar uma base de análise para os gestores, no sentido da obtenção de vantagens competitivas. Os objetivos específicos focam-se no estudo da vertente prática dos três sistemas: estrutura, principais aspetos operacionais; e contributos para a gestão. A metodologia utilizada é a pesquisa exploratória, através do método de estudo e análise de bibliografia que inclui, além de artigos de autores diversos, os documentos oficiais que envolvem os três sistemas uniformes de contas. Os resultados permitem destacar as grandes diferenças entre os três sistemas. É um facto que o USAR e o USFRS baseiam-se no USALI, que é considerado um sistema de adoção generalizada, no entanto, os dois primeiros apresentam um maior grau de detalhe e permitem uma análise operacional e financeira mais aprofundada, o que é relevante para a gestão. As conclusões evidenciam a utilidade do USALI e, também, as vantagens do USAR e do USFRS para os gestores, pois permitem análises detalhadas do desempenho da empresa hoteleira e uma visão mais nítida e objetiva das atividades que representam – restauração e spas – sobrelevando a capacidade de adaptação a diferentes contextos.pt_PT
dc.description.abstractThe study of the three uniform account systems applicable to the tourism sector and of generally accepted use in hotels, restaurants and spas is the scope of the paper. The main objective is to establish a comparison between the USALI (Uniform System of Accounts for the Lodging Industry), the USAR (Uniform System of Accounts for the Restaurants) and the USFRS (Uniform System of Financial Reporting for Spas), providing a basis of analysis for managers, in order to obtain competitive advantages. The specific objectives are focused on the study of the three systems practical issues: structure, key operational aspects; and contributions to management. The methodology employed consists of an exploratory research, using the method of bibliographic research where documents that support the three mentioned systems were analysed, as well as several scientific articles. The results highlight great differences among the three systems. It is a fact that USAR and USFRS are based on USALI, which is considered a system of widespread adoption, however, the first two systems have a greater degree of detail and allow a more in-depth operational and financial analysis, which is relevant for management. Conclusions express the usefulness of USALI and also the advantages of USAR and USFRS for managers, as they allow detailed analysis of the hotel company's performance and a clearer and more objective view of the activities they represent - restaurants and spas - enhancing the capacity adaptation to different contexts.pt_PT
dc.description.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionpt_PT
dc.identifier.citationCampos, F. Gomes, C. & Lima Santos, L. (2020) Análise comparativa do USALI, USAR e USFRS. Tourism and Hospitality International Journal, 14(1), 91-113.pt_PT
dc.identifier.issn2183-0800
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.8/7515
dc.language.isoporpt_PT
dc.peerreviewedyespt_PT
dc.publisherISCEpt_PT
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/pt_PT
dc.subjectUSALIpt_PT
dc.subjectUSARpt_PT
dc.subjectUSFRSpt_PT
dc.subjectSistemas uniformes de contaspt_PT
dc.subjectUniform system of accountspt_PT
dc.titleAnálise comparativa do USALI, USAR e USFRSpt_PT
dc.typejournal article
dspace.entity.typePublication
oaire.citation.endPage113pt_PT
oaire.citation.issue1pt_PT
oaire.citation.startPage91pt_PT
oaire.citation.titleTHIJ - Tourism and Hospitality International Journalpt_PT
oaire.citation.volume14pt_PT
person.familyNameCampos
person.familyNameGomes
person.familyNameLima Santos
person.givenNameFilipa Alexandra Gomes de
person.givenNameConceição
person.givenNameLuís
person.identifier1269004
person.identifier.ciencia-idFA10-3BC8-DBCC
person.identifier.ciencia-idDA19-611B-AFAB
person.identifier.ciencia-id1A1E-830E-DF42
person.identifier.orcid0000-0002-1954-3940
person.identifier.orcid0000-0001-5715-8384
person.identifier.orcid0000-0002-6652-7601
person.identifier.ridF-4413-2017
person.identifier.scopus-author-id57196741324
rcaap.rightsopenAccesspt_PT
rcaap.typearticlept_PT
relation.isAuthorOfPublication0390fb36-8306-49e1-b173-d69d8f08de3a
relation.isAuthorOfPublication4a53901a-3cdd-45ea-a0b1-ab33ae99023e
relation.isAuthorOfPublication882d100f-c74a-4209-b7ae-cd9d619b3ae7
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscovery882d100f-c74a-4209-b7ae-cd9d619b3ae7

Files

Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
Campos et al_2020_Analise comparativa.pdf
Size:
1.19 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:
License bundle
Now showing 1 - 1 of 1
No Thumbnail Available
Name:
license.txt
Size:
1.32 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: