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Anthocyanins, effects in mitochondria and metabolism

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Abstract(s)

Alterations in mitochondrial function, cellular redox signaling, and metabolism participate in the etiology and progression of different pathological conditions, such as diabetes, cancer, cardiovascular, and neurodegenerative diseases. Epidemiological, preclinical, and clinical studies indicate that anthocyanins afford therapeutic benefits for these pathologies. It is thus important to revise the effects of anthocyanins on mitochondria and metabolism that hold potential for the development of novel health protective methods. The studies available support the ability of certain anthocyanins to prevent damage to mitochondria and to sustain its function. Evidence is more compelling for cyanidin and delphinidin compounds, but promising data could also be found for malvidin, pelargonidin, and protocatechuic acid. Additionally, berry extracts also demonstrated positive outcomes in different models of neurodegeneration, endothelial dysfunction, myocardial damage, metabolic disorders, longevity, and cancer. At the molecular level, major anthocyanins can modulate the expression and activity of mitochondrial proteins, apoptotic and biogenesis factors, antioxidant defenses, inflammation, and the AMPK pathway. Noteworthy, anthocyanins could balance abnormalities in ROS production, respiration, and mitochondrial fragmentation in cells exposed to toxicants or oxidizing agents.

Description

O livro "Fisiologia Mitocondrial e Moléculas Vegetais: O potencial terapêutico de compostos naturais na saúde mitocondrial" fornece uma visão abrangente da fisiologia mitocondrial ao longo da vida humana, bem como o efeito de moléculas de origem vegetal na saúde mitocondrial. O editor alinhou uma equipe de especialistas em todo o mundo para cobrir os avanços mais interessantes e de alto impacto da pesquisa nesta área. Este livro está estruturado em duas partes que fornecem um equilíbrio entre o conteúdo básico e o aplicado. Parte I fornece uma visão geral da fisiologia mitocondrial, incluindo sua estrutura, dinâmica, biogênese, membranas, transcrição de DNA e tradução na mitocôndria. A Parte I também abrange outros temas, como apoptose. A Parte II cobre o efeito de moléculas derivadas de vegetais específicas na saúde mitocondrial, incluindo antocianinas, cafeína, canabinóides, ácidos carnósico e rosmarínico, flavonóides cítricos, polifenóis, pterostilbeno, resveratrol e sulforafano, entre outros. Fisiologia Mitocondrial e Moléculas Vegetais: O potencial terapêutico de compostos naturais na saúde mitocondrial é um recurso completo para pesquisadores neste campo empolgante. Sua cobertura abrangente o torna particularmente interessante para pesquisadores de biociência dispostos a entender os fundamentos da fisiologia mitocondrial ao longo da vida humana. Pesquisadores clínicos, médicos, nutricionistas, farmacologistas e cientistas esportivos podem ser atraídos pelas informações detalhadas sobre os efeitos na saúde das moléculas de origem vegetal na organela.

Keywords

Anthocyanins Anthocyanidins Cyanidin-3-O-glucoside Natural compounds Oxidative stress Respiratory complexes Electron transport chain Mitochondrial dynamics Mitochondrial biogenesis Metabolites

Citation

Marques, D., Rodrigues, R. & Lagoa, R. (2021). Anthocyanins, effects in mitochondria and metabolism, In Marcos, O. (Ed.), Mitochondrial Physiology and Vegetal Molecules (267-300). Elsevier - Academic Press. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-821562-3.00028-9

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Elsevier - Academic Press

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