Repository logo
 
Publication

Nutrition up 65 educational strategies: health professionals qualification course

dc.contributor.authorSousa, Ana S.
dc.contributor.authorGuerra, Rita. S
dc.contributor.authorÁlvares, Luísa
dc.contributor.authorValdiviesso, Rui
dc.contributor.authorPadrão, Patrícia
dc.contributor.authorBorges, Nuno
dc.contributor.authorSantos, Alejandro
dc.contributor.authorAfonso, Cláudia
dc.contributor.authorMartins, Cátia
dc.contributor.authorFerro, Graça
dc.contributor.authorMoreira, Pedro
dc.contributor.authorAmaral, Teresa F.
dc.date.accessioned2022-03-16T14:56:29Z
dc.date.available2022-03-16T14:56:29Z
dc.date.issued2019
dc.description.abstractINTRODUCTION: Nutrition knowledge among health professionals has a major impact on older adults’ healthcare. However, there is a lack of specialized education offer in this area. Within the Nutrition UP 65 Project, a health professional’s qualification nutrition course was created and implemented from April 2015 to April 2017. We aim to describe this process here. METHODOLOGY: At Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto, a course of twenty-seven hours was created by six professors. The course comprises eight hours of direct contact and nineteen hours of individual study and was accredited by the University of Porto and credited with one European Credit Transfer System (ECTS). Educational materials and presentations for each session were produced including posters and flyers. A final test was developed to evaluate attendee’s knowledge. Approximately 10% of national health units were identified, randomly selected in each country regional area (NUTS II – “Nomenclatura Comum das Unidades Territoriais para Fins Estatísticos”) and invited to participate. RESULTS: Thirty-five course editions were carried out by twenty-three Porto University accredited instructors for 784 professionals from 241 different health units. Concerning the knowledge evaluation, a 99% approval rate was achieved and the average mark score was of 16.8 out of 20. Course satisfaction survey revealed that 45.7% of the participants classified the course as “good” and 41.1% as “very good”. CONCLUSIONS: The overall balance of this branch of the Nutrition UP 65 project is very positive. The results on health professional’s adherence demonstrate that the interest in this area of nutrition care is high and that this nutrition course is a good opportunity to expand access to specialized education. This highlights the need for further initiatives promoting educational sessions targeting nutrition topics. These course sessions must be acknowledged as a starting point to a new approach in older adult’s nutrition knowledge in Portugal.pt_PT
dc.description.abstractINTRODUÇÃO: O conhecimento sobre nutrição dos profissionais de saúde tem um grande impacto na saúde dos indivíduos idosos. No entanto, há escassez de oferta de educação especializada nessa área. O Projeto Nutrition UP 65 foi criado e implementado a nível nacional um curso de qualificação em nutrição para profissionais de saúde, que decorreu entre abril de 2015 e abril de 2017. Pretende-se descrever aqui este processo. METODOLOGIA: Na Faculdade de Ciências da Nutrição e Alimentação da Universidade do Porto, seis professores elaboraram um curso de vinte e sete horas. Este curso é composto por oito horas de contacto direto e dezanove horas de estudo individual e foi acreditado e creditado pela Universidade do Porto com um European Credit Transfer System (ECTS). Foram produzidos materiais didáticos e apresentações, bem como cartazes e desdobráveis informativos. Desenvolveu-se uma prova final para avaliar os conhecimentos dos participantes. Cerca de 10% das unidades de saúde nacionais foram identificadas, selecionadas aleatoriamente em cada área regional (NUTS II) e convidadas a participar. RESULTADOS: Realizaram-se 35 edições do curso para 784 profissionais de 241 unidades de saúde diferentes por 23 instrutores credenciados pela Universidade do Porto. No teste de avaliação obteve-se uma taxa de aprovação de 99% e uma pontuação média de 16,8 em 20 valores. 45,7% dos participantes classificaram o curso como “bom” e 41,1% como “muito bom”. CONCLUSÕES: O balanço global desta vertente do Projeto Nutrition UP 65 é muito positivo. Os resultados da adesão dos profissionais de saúde demonstram que o interesse por esta área da intervenção nutricional é elevado e que este curso é uma boa oportunidade para expandir o acesso à formação especializada. Assim, destaca-se a necessidade de outras iniciativas que promovam sessões de formação voltadas para tópicos nutricionais. Estas sessões de formação devem ser reconhecidas como um ponto de partida para uma nova abordagem no conhecimento nutricional dos idosos em Portugal.pt_PT
dc.description.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionpt_PT
dc.identifier.citationAna S Sousa, Rita S Guerra, Luísa Álvares, Rui Valdiviesso, Patrícia Padrão, Nuno Borges, Alejandro Santos, Cláudia Afonso, Cátia Martins, Graça Ferro, Pedro Moreira, Teresa F Amaral, Nutrition UP 65 Educational Strategies: Health Professionals Qualification Course, Acta Portuguesa de Nutrição, Issue 19, 2020, Pages 30-34, https://dx.doi.org/10.21011/apn.2019.1906pt_PT
dc.identifier.doi10.21011/apn.2019.1906pt_PT
dc.identifier.issn2183-5985
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.8/6787
dc.language.isoengpt_PT
dc.peerreviewedyespt_PT
dc.publisherAssociação portuguesa de Nutriçãopt_PT
dc.relationPT06pt_PT
dc.relation.publisherversionhttps://actaportuguesadenutricao.pt/edicoes/httpsactaportuguesadenutricao-ptwp-contentuploads20200306_artigo-original-pdf/pt_PT
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/pt_PT
dc.subjectEducação em saúdept_PT
dc.subjectHealth educationpt_PT
dc.subjectProfissionais de saúdept_PT
dc.subjectHealth personnelpt_PT
dc.subjectServiços de saúde para pessoas idosaspt_PT
dc.subjectHealth services for the elderlypt_PT
dc.subjectNutriçãopt_PT
dc.subjectNutritionpt_PT
dc.titleNutrition up 65 educational strategies: health professionals qualification coursept_PT
dc.title.alternativeEstratégias educacionais do projeto Nutrition up 65: curso de qualificação de profissionais de saúdept_PT
dc.typejournal article
dspace.entity.typePublication
oaire.citation.endPage34pt_PT
oaire.citation.issue19pt_PT
oaire.citation.startPage30pt_PT
oaire.citation.titleActa Portuguesa de Nutriçãopt_PT
person.familyNameSousa
person.familyNameÁlvares
person.familyNameValdiviesso de Miranda Santa
person.familyNameDiogo Padrão Ferreira
person.familyNameDA SILVA BORGES
person.familyNameAfonso
person.givenNameAna Sofia
person.givenNameLuísa
person.givenNameRui
person.givenNameAna Patrícia
person.givenNameNUNO
person.givenNameCláudia
person.identifierhttps://scholar.google.com/citations?user=AY1lUgIAAAAJ
person.identifier.ciencia-id1C12-E9A5-C53D
person.identifier.ciencia-id4517-D70A-7BE7
person.identifier.ciencia-id3E10-3E26-DF7D
person.identifier.ciencia-id9D13-001E-409F
person.identifier.orcid0000-0001-6093-0208
person.identifier.orcid0000-0002-1934-2911
person.identifier.orcid0000-0002-0124-5427
person.identifier.orcid0000-0001-6310-4956
person.identifier.orcid0000-0001-6861-7929
person.identifier.orcid0000-0002-3837-3481
person.identifier.scopus-author-id56425114300
person.identifier.scopus-author-id17343529800
rcaap.rightsopenAccesspt_PT
rcaap.typearticlept_PT
relation.isAuthorOfPublication14bcf366-27a2-47e1-94b3-029ac13a5732
relation.isAuthorOfPublication29500938-96a3-4494-8ca1-bddb4963ace2
relation.isAuthorOfPublicationb6f72f57-f071-4ee9-9f39-e46bd5d09c39
relation.isAuthorOfPublicatione04ff2bd-288b-49e0-b4a9-5aabfa2a3822
relation.isAuthorOfPublicationc02a8426-e494-4f7f-bc37-f6439fe617ab
relation.isAuthorOfPublication8f37efc6-458b-4f5a-ae26-5f50cd129fed
relation.isAuthorOfPublication.latestForDiscoverye04ff2bd-288b-49e0-b4a9-5aabfa2a3822

Files

Original bundle
Now showing 1 - 1 of 1
Loading...
Thumbnail Image
Name:
391566.pdf
Size:
255.15 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description: