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- Using biomarkers to address the impacts of pollution on limpets ( Patella depressa ) and their mechanisms to cope with stressPublication . Silva, Cátia S. E.; Novais, Sara C.; Simões, Tiago; Caramalho, Márcia; Gravato, Carlos; Rodrigues, Maria J.; Maranhão, Paulo; Lemos, Marco F. L.Contaminant discharges, derived from human activities, are major concerns as they exert a continuous ecological pressure on aquatic systems, causing in fact cascading community effects. Although with associated ecological and fitness costs, physiological and biochemical defense mechanisms may restore the organism’s internal balance. Several studies have pointed biomarkers as tools to assess contamination levels, and also to understand potential mechanisms to cope with stress. In the present study, the fitness costs of limpets Patella depressa located in two different contaminated sites and when transplanted into a different common environment – with no known historical contamination – were assessed through the measurement of oxidative stress, energy metabolism responses, and fatty acid profile changes. Integrated biomarker response index (IBR) revealed differences in responses between organisms of the different origin sites, with greater antioxidant and detoxification activities in the site with the higher contamination life-history (higher IBR index). Moreover, different abilities of this species to deal with the new environmental condition were also observed. After the transplant, and despite the differences in the initial profiles, response patterns became similar between both populations (similar IBR index), with organisms from the less contaminated site suffering a higher impact with a demarked increase in their detoxification and antioxidant defenses, as well as higher changes on fatty acid abundance/composition. Through an integrated biomarker profile analysis in a transplant context, this work provides a distinct insight on the mechanisms of response and tolerance to environmental stress, and fitness costs of this potential sentinel marine species in the context of environmental contamination changes.
- Conservação de bacalhau salgado seco em condições de abuso de temperaturaPublication . Caramalho, Márcia Isabel Mascote; Rodrigues, Maria José Ribeiro Machado; Silva, Maria Manuel Gil de Figueiredo Leitão e; Campos, Maria Jorge GeraldesAlgumas empresas de produção de bacalhau salgado pretendem iniciar a comercialização no mercado africano e/ou aumentar o mercado neste continente. Contudo, a rede de frio é frequentemente escassa, implicando grandes perdas económicas para as empresas nacionais. É possível atrasar a degradação do pescado através, por exemplo, do seu embalamento em vácuo e até em atmosfera modificada. Como tal, pretendeu-se embalar o bacalhau salgado seco a vácuo, e sobretudo em atmosfera modificada, de forma a aumentar o seu período de vida útil de prateleira em condições de abuso de temperatura. Foram estudados diferentes tipos de embalagem: (i) apenas com ar, (ii) embalagem a vácuo [com e sem a adição de metabissulfito de sódio (E223)] e (iii) em atmosfera modificada (EAM), 20% de CO2: 80% de N2, com e sem adição de E223; todos os tipos em condições de abuso de temperatura (15, 25 e 35ºC). O presente trabalho mostrou que o embalamento de bacalhau salgado seco a vácuo e, principalmente, emEAM poderá incrementar o tempo de vida útil de prateleira A temperatura de armazenamento mais uma vez comprovou ser um fator crucial uma vez que a menores temperaturas de armazenamento, o bacalhau apresentou um aspeto mais favorável, e maior foi o período de conservação, independentemente do tipo de embalamento do produto. O E223 beneficiou o produto armazenado a temperaturas mais baixas, mas não aparentou introduzir melhorias no bacalhau conservado a temperaturas acima de 25ºC. Em condições de abuso de temperatura (15, 25 e 35ºC), a preferência dos consumidores recai sobre a EAM (80%N2:20%CO2).