Browsing by Author "Henriques, Ana Rita"
Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
- Avaliação nutricional e qualidade de vida em idosos institucionalizados e não-institucionalizadosPublication . Henriques, Ana Rita; Serra, MónicaO número de idosos institucionalizados em Portugal tem vindo a aumentar. O envelhecimento acarreta diversas alterações, podendo estas comprometer a qualidade de vida, a alimentação do idoso e, consequentemente, o seu estado nutricional. Verificar se a qualidade de vida está relacionada com o estado nutricional de idosos institucionalizados e não institucionalizados. Estudo observacional analítico transversal, constituído por uma amostra não probabilística de 132 idosos institucionalizados e 132 idosos não institucionalizados do sexo masculino e feminino. Foi realizado um questionário sociodemográfico, o MNA e o WHOQOL-BREF para avaliar o estado nutricional e a qualidade de vida (nível de significância de p ≤ 0,05). Durante a realização do estudo foi sempre assegurado o cumprimento dos princípios éticos, nomeadamente através da aplicação do consentimento informado, assim como na garantia da confidencialidade e anonimato dos inquiridos. Estes, por sua vez, não receberam qualquer tipo de financiamento ou contrapartida pela participação, sendo um estudo de caráter voluntário. Em idosos institucionalizados verificou-se que 62,1 % (n = 82) apresentou risco de desnutrição e 45,5 % (n = 60) dos não institucionalizados, apresentou estado nutricional normal. O facto de estar ou não institucionalizado influencia também a qualidade de vida nos domínios psicológico e ambiental (p ≤ 0,05). O estado nutricional influencia os diferentes domínios da qualidade de vida (p ≤ 0,05).
- Obesity- attributable costs of absenteeism among working adults in PortugalPublication . Destri, Kelli; Alves, Joana; Gregório, Maria João; Dias, Sara Simões; Henriques, Ana Rita; Mendonça, Nuno; Canhao, Helena; Rodrigues, Ana MariaBackground: Obesity leads to poor health outcomes and may adversely afect work productivity. This study, aimed to investigate the obesity- attributable costs of absenteeism among working adults in Portugal. Methods: The study population included individuals actively working at baseline from the Epidemiology of Chronic Diseases Cohort (EpiDoC), a large Portuguese population-based prospective study. Body mass index was measured at baseline and in two follow-up interviews. Absenteeism in each wave of the EpiDoC was assessed by the question “Did you have a sick leave in the previous 12 months? yes/no”, followed by “How many days did you miss work due to sickness in the previous twelve months?”. Body mass index (BMI) was classifed into underweight, normal weight, overweight, and obese, based on the standard World Health Organization defnition. Association between obesity and absenteeism was estimated with the negative binomial regression model adjusted for BMI, chronic diseases, and lifestyle. Obesity- attributable costs were calculated using lost gross income during the time absent from work, through the human-capital approach. Results: The EpiDoC included 4338 working adults at baseline. Of these, 15.2% were obese at the beginning of the study and 22.7% of the population had been absent from work in the last 12 months. Participants with obesity missed 66% more days at work (IRR: 1.66; CI 95%:1.13–2.44; (p=0.009.) than those with normal weight. The odds of having been absent from work were 1.4 times higher in obese compared to non-obese individuals (CI 95%: 1.18–1.67; p<0.01) adjusted to sex and type of work. Obese individuals missed 3.8 more days per year than those with normal weight (95%CI: 3.1–4.5). Extrapolating to the entire Portuguese working population, absenteeism due to obesity incurred an additional cost of €238 million per year. Conclusion: Obesity imposes a fnancial burden due to absenteeism in Portugal. Employers and national health regulators should seek efective ways to reduce these costs.